Buda ostroma

Budavár ostromára emlékezik meg a Budavári önkormányzat

Budapest 1944 decembere és 1945 februárja közötti ostromának történetében a budai várnegyed ostroma volt talán a legtragikusabb esemény.

A budapesti német sereg utolsó kétségbeesett akciója az 1945. február 11-13 között történt kitörési kísérlet volt, amelyben katonák és ismeretlenszámú civil is részt vett. Hagyományosan ezeken a napokon emlékezünk a Kapisztrán téren az ostrom súlyos következményeire, áldozataira. Az eseménysorozat idén is a budai I., II. és XII. kerületi önkormányzatok együttműködésében valósul meg.

Részletes program:

  • Február 10. (péntek)

17:30-kor a Kapisztrán téren Váradiné Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere, Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere, valamint Fonti Krisztina, a XII. kerület alpolgármestere közösen emlékeznek az ostrom lezárulására, a katonai és civil áldozatokra.

17:30 – 19:30 között a Magdolna toronyra vetített vizuális emlékezés látványos fényfestés formájában lesz látható

  • Február 11. (szombat)

Magdolna toronyra vetített vizuális emlékezés megismétlése

  • Február 12. (vasárnap)

14:00-kor kiállításmegnyitó a Városháza aulájában (a kiállítás egy héten keresztül megtekinthető), ezután a Kapisztrán téren Ungváry Krisztián történésszel közösen kerül sor egy megemlékezésre, amelyet egy többhelyszínes mozgó túra követ. Az út során a történelmi eseményhez kapcsolódó emberi történetek is felelevenednek majd színészek és művészek közreműködésével.

16:00-kor a Kapisztrán térre visszatérve, a vezetett séta keretein belül megtekinthető a Városháza épülete alatt 1939-42 között kiépített barlangtermekből és az azokat összekötő folyosókból álló, kb. 500 fő befogadására alkalmas légvédelmi óvóhely. A 8-10 méter mélységben lévő boltíves járatokban néhol látható a természetes barlangfal is. (Az óvóhelyet csak a sétán részt vevők látogathatják meg)

Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2023. február 10-12 között az I. kerületi Kapisztrán téren!

Címlapfotó: APEV Média – MR3.hu

19550cookie-checkBudavár ostromára emlékezik meg a Budavári önkormányzat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .