Kicserélik a Széll Kálmán téri fákat

szell-kalman-terMegkezdi a Széll Kálmán téri kiszáradt fák cseréjét november 8-tól a BKK-val szerzõdött kivitelezõ konzorcium. A facsere során a korábbi hárs és juhar fajták helyett egyebek mellett kocsányos tölgy, éger és platán fajtákat telepítenek garanciális munkák keretében. A talajvízszint helyi csökkentése érdekében továbbá a fák környezetében vízelvezetõ rendszert építenek ki. A munkák során a kivitelezõ törekedni fog arra, hogy a lehetõ legkisebb mértékben zavarja a tér forgalmát. Tekintettel a szakaszos beavatkozásokra, az érintett burkolat bontásával és helyreállításával együtt és az idõjárástól függõen a munkák körülbelül öt hetet vesznek igénybe összesen.

A Széll Kálmán tér fejlesztése projekt során kiemelt szempont volt, hogy a téren minél több fa legyen. A Margit körúton például új fasort, a teljes fejlesztés során pedig több mint 180 darab fát ültettek. A fákkal kapcsolatban további fontos szempont volt, hogy azok a lehetõ legrövidebb idõn belül árnyékot adjanak, ezért a tervezõk háromszor iskolázott fák mellett döntöttek. Fontos tudni, hogy minél idõsebb fákat telepítenek, azok annál nehezebben viselik el a megváltozott környezetet, különösen egy nagy forgalmú városi helyszínen.

A Széll Kálmán téri fák telepítésére 2015 õszén és 2016 tavaszán került sor. A telepítést követõen a 180 darab telepített fa közül számos a kiszáradás jeleit mutatta annak ellenére, hogy ültetésük nagy körültekintéssel történt. Automata öntözõrendszert is telepítettek a fákhoz, amely az idõjárási körülményeknek megfelelõen mûködött. A fák elhalása fõképp a tér belsõ részein fordult elõ.

A fák elhalását a beruházó Budapesti Közlekedési Központ garanciális hibaként jelentette be a kivitelezõnek, aki külsõ szakértõt vont be a kialakult probléma feltárására.

A vizsgálat során kiderült, hogy annak ellenére, hogy a tér teljes felújítása során nagy mennyiségû talajvizet nem észleltek, a területen folyamatos rétegvízáramlás van, ami lassan feltöltötte a fák számára kialakított ültetõgödröket és pangó víz alakult ki. A pangó talajvíz miatt a fák gyökere elrohadt, így a növények nem tudtak tápanyaghoz jutni, ezért elhaltak.

Mindezek miatt a fák cseréjével párhuzamosan a rétegvizek elvezetése érdekében a fák környezetében a vizsgálat során tapasztaltak alapján vízelvezetõ rendszer épül ki.

No meg ez is érdekes lehet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .