A Budavári Önkormányzat nem kamuzik

Az Úri u. 70. szám alatti lakást az 1970-es évek óta a Külügyminisztérium Diplomáciai Testületet Ellátó Igazgatósága, majd jogutódjaként a CD Hungary Zrt. bérli, határozatlan idejû bérleti szerzõdéssel.
A helyi lakásrendelet (21/2012.(X.26.) számú önkormányzati rendelet 38. § (1) bekezdése) szerint a CD Hungary Zrt. bérbeadói hozzájárulást kapott arra, hogy a lakást harmadik fél számára használatba adja, a lakás bérleti díja a mindenkori költségelvû lakbérrel megegyezõ összeg lett, azaz 220.218 Ft/hó.

 

Úri utca 70.

Az Úri utca 58. szám alatti lakásnak 2000. november 23-án, csere jogcímén lett bérlõje a CD Hungary Zrt., határozatlan idejû bérleti idõvel és 2430 Ft/hó lakbérrel, ugyanis az akkor hatályos rendelet szerint nem volt még költségelvû lakbér, ezt a konstrukciót az Önkormányzat 2012-ben vezette be.

 

 

Úri u. 58.

A bérlõt nem az Önkormányzat választotta ki, nem kiutalást történt, hanem a Lakástörvényben biztosított eljárás keretében jogutódlással és cserével lett a cég a lakások bérlõje, ebbe az Önkormányzat nem szólhat bele. A határozatlan idejû bérlõknek – minden bérlõnek, nem csak a CD Hungary Zrt-nek – joga van a lakást tulajdonosi hozzájárulás birtokában albérletbe adni. A határozatlan idejû lakásbérleti jogviszonyt a Lakástörvény szerint az Önkormányzat csak a törvényben, rendeletben elõre meghatározott felmondási okok esetén, vagy cserelakás biztosítása mellett mondhatná fel, így teljesen értelmezhetetlen az a képzet, mely szerint rakjuk ki a ?keveset” fizetõ bérlõinket, és dobjuk piacra a lakásainkat, mert többet is ?kaszálhatnánk”.
A Budavári Önkormányzat gazdaságpolitikáját elsõsorban nem a profit mozgatja, számunkra a társadalompolitikai szempontok sokkal fontosabbak, ezért szeretnénk megnyugtatni a több száz szociális és költségelvû lakbért fizetõ bérlõnket, nem áll szándékunkban az inflációt meghaladó mértékben lakbért emelni, sem a bérlõinknek felmondani csak azért, mert a kerületi ellenzék szerint keveset fizetnek.
Még sokáig rághatja az ?ingatlan mutyis” csontot a sajtó, mindez a tényeken nem változtat: a Budavári Önkormányzat ingatlangazdálkodása a mindenkori jogszabályoknak megfelelõen zajlott és zajlik ez után is. A bérbeadási folyamat könnyen és gyorsan átlátható, ha elolvassák a vonatkozó jogszabályt, de úgy tûnik, az ellenzéki politikai érdekeknek a valóság nem kellõen hangzatos.

3250cookie-checkA Budavári Önkormányzat nem kamuzik

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .