Szociális alapú lakásbérleti pályázat

V. Naszályi Márta polgármester bejelentette: Több mint egy évtizedes kihagyás után ismét van lehetőség szociális alapú lakásbérlésre az I. kerületben.


Bár sokan igénybe vették volna, a korábbi fideszes kerületvezetés, az elmúlt mintegy 15 évben egyszerűen nem írt ki ilyen pályázatot. Miközben számos botrány robbant ki akörül, hogy milyen trükkökkel szereztek Fidesz-közeli milliomosok vári műemléklakásokat, addig a rászorulókkal a korábbi vezetés nem igazán foglalkozott. Ezen változtattunk most, a képviselő-testületi többséggel közösen.


2020-ban, koronavírus-járvány következtében ráadásul még az eddiginél is több kerületi lakó került anyagilag nehéz helyzetbe, akár a munkahelye, akár bevételei egy részének elvesztése miatt, így számukra a támogatott lakhatási lehetőség óriási segítséget jelenthet. A Budavári Önkormányzat a válság idején sem hagyja magára az embereket: a válságkezelő alapjövedelem után emelt szintű települési támogatást nyújtunk a jövedelmüket vesztetteknek és a rászorulóknak, most pedig indítjuk a szociális lakáspályázatot.

Szponzorált tartalom

Válogatás a megveszLAK legfrissebb I. kerületi ingatlan hirdetéseiből

  • Eladó lakás Budapest I. kerület, 97 000 000 HUF
    on 2022.08.09. at 02:50

    I. kerületben, a Fő utcában, közel az Apor Péter utcához, rendezett polgári épületben eladó egy III. emeleti, 97 m2-es, 3 szoba+hallos, tágas terekkel rendelkező, keleti fekvésű, világos, csinosítást igénylő, cirkófűtéses lakás. Elhelyezkedésének köszönhetően kiváló választás iroda, rendelő céljá…

  • Eladó lakás Budapest I. kerület, 82 000 000 HUF
    on 2022.08.09. at 02:50

    Alacsony fűtési díjú lakást keres? Hívjon és már költözhet is! I. Batthyány utca felső szakaszán, ahol csupán némi átmenő forgalom van, kis belső nagyon zöldre néző kerttel rendelkező liftes társasház 3. emeletén eladó egy, 2 erkélyes, 56 m2-es, 2 szobás, napfényes, frissen felújított lakás. Fény…


Önkormányzatunk most fél tucat lakással indítja el a pályázati rendszerét, amit folyamatosan bővíteni tervezünk. A meghirdetett lakások 26-81 m2 között vannak és a kerület különböző részein helyezkednek el. A pályázatok elbírálásakor alaposan megvizsgáljuk a jelentkezők hátterét, annak érdekében, hogy a ténylegesen rászoruló kerületiek kapjanak segítséget.


A nyertes pályázat esetén a bérleti szerződés időtartama első alkalommal öt év, amit a lakásrendelet alapján további öt évvel meghosszabbíthatunk. Azt, hogy a bérlő jogosult-e továbbra is a szociális lakbérre, évente felülvizsgáljuk.


Szemben a korábbi vezetés gyakorlatával, miszerint az összes lakáskérdésről gyakorlatilag egyszemélyben a polgármester döntött zárt ajtók mögött, nálunk a Tulajdonosi Bizottság dönt a pályázatokról, átlátható szabályok és szempontok alapján. A bizottságban természetesen többségi és kisebbségi tagok is részt vesznek.
Többek között a rendszerváltás utáni átgondolatlan és elhamarkodott lakásprivatizáció következtében mára lakhatási válság van az országban, ezen belül Budapesten is. Az önkormányzatok többsége kezében nem maradt elég lakás ahhoz, hogy méltó és megfizethető lakhatást biztosítsanak az átlagos vagy azalatti jövedelmű embereknek.
A Budavári Önkormányzat piaci alapú, licitálós rendszere éppen azoktól vette el a lakásbérlés reményét, akik a leginkább rászorultak volna. A kormány otthonteremtési támogatásai pedig elsősorban az átlag felett kereső családokat segítik.


Szívügyünk, hogy mi egy mindenki számára élhető Budavárat teremtsünk. A szociális lakáspályázat fontos lépés ebben a folyamatban. A Budavári Önkormányzat a válság idején sem hagyja magára az embereket.

A pályázathoz szükséges dokumentumokat (pályázati adatlap, kiértékelési pontrendszer, stb.) az alábbi csatolmányok között megtaláhatják.

Pályázati kiírás.pdf

Pályázati adatlap.pdf

1. sz. pótlap.pdf

2. sz. pótlap vagyonnyilatkozat.pdf

Kiértékelési pontrendszer.pdf

hozzászólás lezárva.