Kiállítás Kányádi Sándor emlékére


IN MEMORIAM KÁNYÁDI SÁNDOR (1929. május 10. – 2018. június 20.)

vannak vidékek viselem / akár a bőrt a testemen / meggyötörten is gyönyörű / tájak ahol a keserű / számban édessé ízesül / vannak vidékek legbelül”- írja Kányádi Sándor.

Az idén elhunyt Kossuth- és Herder díjas költő, a Nemzet Művésze, – nem mellesleg Budavár díszpolgára – egész életművét áthatja a szülőföld és a nagy elődök iránti tisztelet és az anyanyelv megtartó erejébe vetett hit. A verseiből, meséiből sugárzó béke és tiszta erkölcsi rend által gyermekek és felnőttek egyaránt erőt meríthetnek.

Sándor bácsi hosszú éveken keresztül élt és alkotott az I. kerületben, ahol számos szép versét, gondolatát, kezdeményezését őrizzük. Nevéhez fűződik a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díj, amellyel idegen nyelvről magyarra fordító és magyar műveket idegen nyelvre átültető alkotókat tüntetnek ki. Neki köszönhetjük a tabáni Mesemúzeum ötletét, és otthonával szemben az ő kezdeményezésére készült el közadományból Elek apó kútja, amely Benedek Eleknek állít emléket.

A Budavári Önkormányzat a jövőben is elkötelezetten őrzi Kányádi Sándor emlékét. Hajdani lakóháza közelében, a Virág Benedek Házban 2018. augusztus 31-én emlékkiállítás nyílt. Az Elek apó kútjának is helyet adó parkban pedig emlékkő, Csák Attila szobrászművész alkotása őrzi a költő emlékezetét.

No meg ez is érdekes lehet


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .