Ikonikus budai épületet vettek meg az MNB-alapítványok


Posta Palota Széll Kálmán tér
Posta Palota Széll Kálmán tér

A Magyar Nemzeti Bank alapítványai négy új ingatlant vettek összesen 25,2 milliárd forintért ? mondta Fekete Zoltán, az Optima Befektetési Zrt. vezérigazgatója egy sajtóbeszélgetésen. A három megvett budapesti épület egyike a Széll Kálmán téren álló volt postapalota.

Az utóbbi egy héten eszközölt vásárlásokkal az alapítványi vagyonból 25,2 milliárd forintnyi vagyon került át ingatlanbefektetésekbe, míg az alapítványok állampapír-állománya mintegy 175 milliárd forintra csökkent ? mondta a jegybank által létrehozott Pallas Athéné alapítványok vagyonát kezelõ cég vezérigazgatója.

Az Optima Befektetési Zrt. Wing Zrt.-tõl vett meg két irodaházat a Millenáris Parkban, a Millenáris Irodaház Classicot és Millenáris Irodaház Avantgarde-ot. Szintén az MNB-alapítványoké lett a Buda Palotaként is ismert volt postapalota a Széll Kálmán téren.

Fekete Zoltán szerint a Millenáris Parkban lévõ két egyedi, értékét tartó és hosszú távon magas hozamot termelõ irodaház megvásárlásával az alapítványok jó lehetõséget látnak az alapítói vagyon gyarapítására. A Millenáris Classic mûemléki védettségû épület, amely négy irodaszinten 10 300 négyzetméter területet kínál bérletre. Ezt 25,13 millió euróért, vagyis 7,9 milliárd forintért vették meg.

A Millenáris Avantgarde egy új építésû irodaház, amely öt szinten kínál 1965 négyzetméternyi irodát és a tetõszinten egy panorámás tárgyalót és 137 parkolóhelyet. Ez az ingatlan 6,67 millió euróba, azaz 2,1 milliárd forintba került.

A Buda Palotáról az Optima Befektetési Zrt. vezetõje azt mondta, úgy ítélték meg, hogy a felújított Széll Kálmán tér jó lehetõséget ad a környék egyetlen, nagy potenciállal bíró ingatlanjának. A Buda Palota az 1920-as években épült a Magyar Posta irodaházaként.

A 18 500 négyzetméter alapterületû ingatlan mûemléki védettséget élvez. Az alapítványok célja az épület felújítása és piacon jól bérbe adható, 14 000 négyzetméter összterületû irodaház kialakítása. Az ingatlan építési engedéllyel rendelkezik, amelyet az eladó Wing Zrt. készített elõ és kapott meg.

  Angolozz.hu

Az ingatlan felújításra elõkészítve 22,3 millió euróért, azaz 7 milliárd forintért került az alapítványok tulajdonába, a felújítása pedig várhatóan még 25 millió eurót, vagyis 7,8 milliárd forintot emészt majd fel.

A budapesti ingatlanok mellett egy debreceni irodaház is az alapítványokhoz került. A Debreceni Innovációs Tudásparkban mûködõ háromszintes irodakomplexum jelenlegi bérlõje az IT Service Hungary (ITSH) Kft., Magyarország legnagyobb infokommunikációs munkaadója. Az épületet az alapítványok a Hun-Office Kft.-tõl vásárolják meg 20,4  millió euróért, vagyis 6,4 milliárd forintért.

A 13 600 négyzetméter hasznos alapterületû épületegyüttes 1500 fõ befogadására alkalmas. A komplexum a legmodernebb mûszaki és környezettudatos elvárásoknak is megfelel.

A vásárlások pénzügyi zárása a közeljövõben várható, amihez a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása szükséges. Az ügyleteket követõen az alapítványi vagyonból 25,2 milliárd forintnyi vagyon kerül át ingatlan befektetésekbe, ez alapítványonként 4,2 milliárd forintot jelent.

A befektetés után a vagyon összetétele úgy változik, hogy az államkötvény 174,5 milliárd forintot, ingatlan 49,67 milliárd forintot, cégrészesedés 27,7 milliárd forintot, a vállalatikötvény-portfólió 10 milliárd forintot, a bankbetét 5,85 milliárd forintot tesz ki.

A vezérigazgató szerint a Pallas Athéné alapítványok az államkötvények egy részét az Európai Központi Bank észrevételeit figyelembe véve csoportosították át hozamtermelõ ingatlanbefektetésekbe. Az alapítványok áprilisban kiadott összesítésében 11 ingatlan szerepelt összesen 17,89 milliárd forintos bekerülési áron és 19,498 forint aktuális könyvszerinti értéken.

Közölte azt is, hosszabb távon a befektetési társaság azt tervezi, hogy leépíti az alapítványok állampapír-állományát, de arra nem gondolnak, hogy esetleg problémás, kereskedelmi banki ingatlanokat vegyenek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .