Zárjanak be a nem létfontosságú boltok

Karácsony Gergely vasárnap azt kezdeményezte, hogy a kormány tegye lehetővé a települési polgármestereknek, Budapesten pedig a főpolgármesternek a nem létfontosságú boltok, üzletek nyitva tartásának korlátozását, szükség esetén a bezárás elrendelését.

A főpolgármester a közösségi oldalán azt írta: a járványveszély egyre súlyosabbá válásával az európai nagyvárosokban sorra születnek meg a lakosság alapvető igényeinek kielégítéséhez nem szükséges üzletek bezárását célzó intézkedések, mivel ezek alkalmasak lehetnek a nem feltétlenül szükséges találkozások számának csökkentésére és a koronavírus terjedésének lassítására.
Karácsony Gergely kezdeményezése a napi fogyasztási cikkeket, a dohányterméket, gyógyászati segédeszközt és üzemanyagot értékesítő üzletek, valamint a gyógyszertárak, a posták, továbbá a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások fiókjai kivételével vonatkozna az üzletek nyitva tartásának korlátozására, illetve bezárására.
A főpolgármester szerint a katasztrófavédelemről szóló törvény megteremti annak lehetőségét, hogy a kormány a veszélyhelyzet idejére a polgármesterek számára olyan államigazgatási feladatot állapítson meg rendeletben, amely a kereskedelemről szóló törvény rendelkezéseiről eltérően lehetővé teszi az üzletek nyitva tartásának szabályozását, illetve korlátozását.
Mindez lehetővé tenné azt is, hogy a települési sajátosságokra figyelemmel differenciált szabályozás segítse elő a járványveszéllyel szembeni fellépést – közölte. Hozzátette: a fővárosban ezt a hatáskört a főpolgármesterre bízná.