Záborszky Katariina hegedûmûvész nyerte a Beethoven kadenciaversenyt


Forrás: http://www2.budavar.hu

Kihirdették a Budavári Önkormányzat Kadenciaversenyének gyõztesét. A zsûri Záborszky Katariina hegedûre írt kompozícióit ítélte a legjobbnak. A nyertes 2017. május 3-án, a Beethoven Budán 2017 fesztivál nyitóhangversenyén mutatkozhat be, és játszhatja el mûveit a Budafoki Dohnányi Zenekarral.

A Budavári Önkormányzat által meghirdetett pályázatra összesen nyolc kadencia érkezett, melyek közül öttagú szakmai zsûri választotta ki a legjobbakat. A fiatal hegedûmûvészeknek Beethoven D-dúr hegedûversenyének I., II. és III. tételéhez kellett új, eddig nem publikált kadenciát komponálniuk. Egy versenyzõ maximum három pályázatot küldhetett.
A pályamûveket a Budavári Önkormányzat által felkért zsûri bírálta el, amelynek elnöke Rolla János Kossuth-díjas hegedûmûvész, tagjai Pauk György hegedûmûvész, a londoni Royal Academy of Music professzora; Fekete Gyula zeneszerzõ, a Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetem tanszékvezetõje; Mácsai János zenetörténész és Zombola Péter zeneszerzõ, az MR Zenei Együttesek mûvészeti vezetõje.
A zsûri tételenként választotta ki a nyertes kadenciát. Egybehangzó döntésük alapján az I., II. és III. tételhez is Záborszky Katariina komponálta a legjobb mûvet. A Finnországban élõ hegedûmûvész így 3000 euró díjazásban részesül, továbbá bemutatkozhat a Beethoven Budán 2017 fesztivál nyitóhangversenyén, május 3-án a Budai Várban.
A Beethoven Budán Fesztivál és Kadenciaverseny ötletgazdája Dr. Nagy Gábor Tamás Budavár polgármestere, aki a tavalyi, nagysikerû – zongoristák számára kiírt – kadenciaverseny után idén a hegedûmûvészeket kívánta új Beethoven-interpretációk komponálására inspirálni.
A 18. alkalommal meghirdetett Beethoven Budán Fesztivál május 3. és 7. között lesz, és hét különleges koncerttel várja a zenerajongókat a Budai Várba.

Forrás: 2.budavar.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .