Elhunyt Sólyom László


Elhunyt Sólyom László Magyarország volt Köztársasági elnöke.

Sólyom László (született 1942. január 3.) magyar jogász és politikus, aki jelentős szerepet játszott Magyarország politikai és jogi életében.

Sólyom László jogi pályafutásával kezdte karrierjét. Jogi diplomáját a Budapesti Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte meg.

Később a jogi kar oktatójaként és kutatójaként dolgozott. Tudományos érdeklődése főként a közigazgatási jog és az alkotmányjog területére összpontosult.

1990 és 1998 között az Alkotmánybíróság tagjaként és később elnökeként szolgált. Az Alkotmánybíróság az az intézmény, amely Magyarországon az alkotmányosságot és a jogállamiságot felügyeli, és az alkotmányos viták eldöntéséért felelős.

Politikai pályafutása legkiemelkedőbb pillanatához 2005-ben érkezett, amikor Magyarország köztársasági elnökévé választották. Az államfői tisztséget 2010-ig töltötte be.

Sólyom László elkötelezett demokrataként és jogászként ismert. Elnöki tisztviselése alatt nagy hangsúlyt fektetett az emberi jogok védelmére és a jogállamiság erősítésére.

Sólyom Lászlóval a nyugodt erő nemzedékének egyik utolsó képviselője távozott közülünk. Itt élt Budán, és a hozzá hasonló nyugodt, halk szavú, jámbor, emberi tartásával példát mutató értelmiségiek legjelesebb képviselője volt.

Hitt a jogban, az emberek közti megállapodások tiszteletben tartásában és úgy általában: a tisztességben. Alkatilag távol állt tőle a harsányság és a magamutogatás, de ha kellett, néhány jól irányzott mondatával irányt mutatott az egész nemzetnek. Kerülte a pompát és a csillogást, kizárólag azokat a juttatásokat fogadta el, ami köztársasági elnöki intézménynek járt. De ezt sem magának kérte, hanem az intézménynek. Már leköszönt tisztségéről, amikor többször is láttam távolról: együtt utaztunk a villamoson, együtt vásároltunk a piacon. Látszott rajta, ugyanolyan kényelmesen kapaszkodik a 4-6-oson, mint ahogy ült annak idején díszes fogadásokon. Ma már bánom, hogy egyszer sem szólítottam meg, bár láttam rajta: a legkevésbé sem vágyik a figyelemre. Pedig megérdemelte volna. Nála többet kevesen tettek azért, hogy Magyarország egy békés, fejlődő, toleráns és magabiztos ország legyen Európa szívében.

Hiszem, újra el fog jönni egy korszak, amikor a nyugodt erőnek és a halk tisztességnek nagyobb becsülete lesz, mint a harsány nagyotmondásnak. Sólyom László példája mutatta meg számunkra, így is lehet vezetni a hazánkat.

Nyugodjék békében, elnök úr!

emlékezett meg róla Őrsi Gergely a II. kerület polgármestere

  Angolozz.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .