Kiállítással emlékeznek Réber Lászlóra

Réber László (1920-2001) Munkácsy-díjas grafikusművész születésének 100. évfordulója alkalmából, Éljen a kérdőjel, vesszen a pont! címmel a művész irodalmi illusztrációból nyílik kiállítás vasárnap a Virág Benedek Ház kiállítótermében.

Hirdetés

Duguláselhárítás bontás nélkül Budapest és Pest megye  Kónya Sándor egyéni vállalkozó

 

Réber László illusztrációi generációk óta velünk élnek. Janikovszky Évával műfajt teremtett, de ikonikusak lettek Lázár Ervin, Békés Pál és Végh György írásaihoz készült rajzai is – olvasható az MTI-hez elküldött közleményben.
Réber minimalista, filozofikus alkotásai jól illeszkednek olyan írók világához is, mint két nemzedéktársa: Örkény István (1912-1979) és Kurt Vonnegut (1922-2007), akik Réberhez hasonlóan megjárták a második világháború poklát. Művészetük közös jellemzője a stílus puritán egyszerűsége, a groteszk, szatirikus hangnem mélyén megbújó emberismeret és humanizmus.
Az Éljen a kérdőjel, vesszen a pont! című tárlat középpontjában Örkény István Egyperces novellák című gyűjteményéhez készült illusztrációk állnak. A külföldi szerzők közül Mihail Bulgakov és Kurt Vonnegut műveihez készült rajzokat mutatnak be.
Az illusztrációk egy része a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Réber-gyűjteményéből érkezik a kiállításra, más részük Babos Bertalan Zsili képzőművész falfestményein vagy fotómásolaton jelenik meg.
A kiállítás látványtervezési és művészeti kivitelezési munkáit Babos Bertalan Zsili készítette, a kiállítás kurátora Révész Emese művészettörténész. A tárlat a Budavári Önkormányzat szervezésében valósul meg.

Hozzászólások

[Fancy_Facebook_Comments]