Én emlékszem

Olajos padló, olajkályha, de megvan még előtte a szenes kályha nyújtotta meleg érzete. Iskola. 1969.

Cserépkályha a szobában, amiből az elején egy volt. Meg egy konyha. Aztán jött még egy szoba kis szoba és egy kis fürdőszoba, cserépkályha a helyiségek között.

Nagyapám, mikor az olaj olcsó volt beszereltetett egy olajégős berendezést a cserépkályhába. Aztán 74 után, mikor elment, lebontottuk, de cserépkályha újra lett építve. A szenes hozta a szenet, apám arra figyelt le ne húzzon 2-3 kosárral, ott állt és minden kosárnál ledobott egy széndarabot a földre, a végén összeszámolta.

Persze így is kevesebb került le a platóról a sufniba. Aztán jött a gáz. Olcsó volt, tiszta volt, és kényelmes. Konvektorok amik ugye az utcát is fűtötték, de jó volt.

Vidéken okosak voltak az emberek, szerencsére, nekünk is megvolt/van a saját eszünk, nem dobtuk ki, nem bontottuk le, sőt, szinte mindig volt fa a sufniban, vagy a garázsba, mint most is. Nem dobtuk ki a sparheltot, az NDK gyártmányú hordozható cserépkályhát. Hogy miért?

Mer valahogy sejtettük. Ne tart minden örökké.

Címlapfotó: A Nagykörút és Rákóczi út sarkán lévő házba szállítják a tüzelőt (Fotó: MTI/Fényes Tamás, 1968)

Budapesti közélet A főváros igazi közélete

 • Ki a faszom az a Hoppál Péter?
  by Arold Péter on 2022.08.08. at 19:09

  Oké. Dr. Újhelyi Eu-s bennmaradási szavazási, memorandumos, vagy mi a tökömje nem a legnormálisabb gondolat volt, ezt meg is jegyeztem neki. Orbá Washington-i beszédjéről feltett fotót is félremagyarázta, vagy Hoppál tette azt. DE! Szóval én mondom. A politikus egy alja nép. Ezeket szavaztátok be a parlamentbe? Ezek kaptak lehetőséget, hogy

 • Lerobbant az Orbán csónak
  by Arold Péter on 2022.08.08. at 11:50

  Arold Péter Ahogy az ország, úgy Orbán Viktor motorcsónakja is lerobbant. A miniszterelnök Horvátországban nyaral. Egy kis felhő árnyékolta be Orbán Viktor horvátországi nyaralását, ugyanis lerobbant a motorcsónakja. Egy horvát újságíró sietett a segítségére és kimentette a három hajótöröttet a tengerről. Ki volt az a három ember? Hát Én, az

 • A hülyeség mindent visz
  by Budapest on 2022.08.07. at 10:06

  Tűz Mester A kormány minden felé helyezi a rezsicsökkentést. A legfrissebb információk szerint a fatüzelésre szeretné rábírni azokat, akik megtehetik. Most nézzük a dolog nem politikai vonulatát. Egy szakember véleményét osztjuk meg olvasóinkkal, és egy táblázatot is mellékelünk hozzá. Mindenféle politikai felhang nélkül muszáj megjegyeznem kályhásként egy szakmai dolgot. Kiadták

 • Bevallották mennyit keresnek. Á! Dehogy!
  by Budapest on 2022.08.06. at 21:47

  A képviselők már az új bevallási rend szerint számoltak be a vagyonukról, amiből természetesen semmit sem lehet megtudni. A legügyetlenebb bevalló a Fidesz elnök-helyettese, aki a számok területén sem tartozik a zsenik közé. Az rtl számolt be a legfrissebb vagyonbevallásokról.

 • Karácsony: nem az erdők kivágása jelenti az energiaválság megoldását
  by Budapest on 2022.08.06. at 14:39

  Karácsony Gergely Az energiaválság megoldása a felelős energiapolitika, a megújuló energiaforrások használata, és nem az erdők kivágása Nem egészen két hónappal ezelőtt számoltam be a budapesti erdők védelmét szolgáló, az erdészeti hatóságnál elért eredményről, amely szerint a védett budapesti erdőkben többet nem fordulhat elő tarvágás, a természeti védelem prioritást élvez

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .