Én emlékszem

Olajos padló, olajkályha, de megvan még előtte a szenes kályha nyújtotta meleg érzete. Iskola. 1969.

Cserépkályha a szobában, amiből az elején egy volt. Meg egy konyha. Aztán jött még egy szoba kis szoba és egy kis fürdőszoba, cserépkályha a helyiségek között.

Nagyapám, mikor az olaj olcsó volt beszereltetett egy olajégős berendezést a cserépkályhába. Aztán 74 után, mikor elment, lebontottuk, de cserépkályha újra lett építve. A szenes hozta a szenet, apám arra figyelt le ne húzzon 2-3 kosárral, ott állt és minden kosárnál ledobott egy széndarabot a földre, a végén összeszámolta.

Persze így is kevesebb került le a platóról a sufniba. Aztán jött a gáz. Olcsó volt, tiszta volt, és kényelmes. Konvektorok amik ugye az utcát is fűtötték, de jó volt.

Vidéken okosak voltak az emberek, szerencsére, nekünk is megvolt/van a saját eszünk, nem dobtuk ki, nem bontottuk le, sőt, szinte mindig volt fa a sufniban, vagy a garázsba, mint most is. Nem dobtuk ki a sparheltot, az NDK gyártmányú hordozható cserépkályhát. Hogy miért?

Mer valahogy sejtettük. Ne tart minden örökké.

Címlapfotó: A Nagykörút és Rákóczi út sarkán lévő házba szállítják a tüzelőt (Fotó: MTI/Fényes Tamás, 1968)

Budapesti közélet Hangosabban, hogy más is hallja

 • Kéri László – az elmúlt hetekben kirobbant botrányok évek alatt átrendezhetik a politikai térképet
  by Budapest on 2024.02.23. at 10:32

  „Nem kell semmit csinálnia a Fidesznek ahhoz, hogy 2024-ben győzni tudjon a választásokon, mert az ellenzék ezt elintézi neki. De az elmúlt hetekben kirobbant botrányok évek alatt átrendezhetik a politikai A Kéri László – az elmúlt hetekben kirobbant botrányok évek alatt átrendezhetik a politikai térképet bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • A Vidéki prókátor
  by Budapest on 2024.02.23. at 09:19

  A fenti néven nyitott új Facebook blogot az az ügyvéd, aki lerántotta a leplet a kegyelmi kérvény botrányról. Vajon meddig tud munícióval szolgálni? Bevezető: Hogyan és miért robbantottam ki a A A Vidéki prókátor bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • Civil szervezeteket segítő programban vett részt az AsiaCenter
  by Budapest on 2024.02.21. at 12:51

  Február 16-án egy nagyszerű kezdeményezésének, a Civil Üzleti Iskola programnak adott helyet az AsiaCenter. Az önkormányzat segítségével életre hívott képzési sorozat során a XV. kerületi civil szervezetek a vállalatokkal és A Civil szervezeteket segítő programban vett részt az AsiaCenter bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • Vita a baráttal
  by Budapest on 2024.02.20. at 21:47

  A Párbeszéd – Zöldek társelnöke Barabás Richárd baráti csevelyre invitálja Ungár Pétert és ezt nyílt levélben közli a megszólítottal, közösségi oldalán. Tisztelt Társelnök úr! Kedves Péter! Vitára hívtalak téged tegnap. A Vita a baráttal bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • Bilincsbe verve vitték el Ónodi István lelkészt
  by Budapest on 2024.02.20. at 13:28

  „A mai napon, 2024. február 20-án, reggel 6.00-kor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói háromórás házkutatás után, magánlakásáról (miután közölte, hogy csak ügyvédje jelenlétében nyilatkozik, s ezt a hatósági A Bilincsbe verve vitték el Ónodi István lelkészt bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .