Én emlékszem


Olajos padló, olajkályha, de megvan még előtte a szenes kályha nyújtotta meleg érzete. Iskola. 1969.

Cserépkályha a szobában, amiből az elején egy volt. Meg egy konyha. Aztán jött még egy szoba kis szoba és egy kis fürdőszoba, cserépkályha a helyiségek között.

Nagyapám, mikor az olaj olcsó volt beszereltetett egy olajégős berendezést a cserépkályhába. Aztán 74 után, mikor elment, lebontottuk, de cserépkályha újra lett építve. A szenes hozta a szenet, apám arra figyelt le ne húzzon 2-3 kosárral, ott állt és minden kosárnál ledobott egy széndarabot a földre, a végén összeszámolta.

Persze így is kevesebb került le a platóról a sufniba. Aztán jött a gáz. Olcsó volt, tiszta volt, és kényelmes. Konvektorok amik ugye az utcát is fűtötték, de jó volt.

Vidéken okosak voltak az emberek, szerencsére, nekünk is megvolt/van a saját eszünk, nem dobtuk ki, nem bontottuk le, sőt, szinte mindig volt fa a sufniban, vagy a garázsba, mint most is. Nem dobtuk ki a sparheltot, az NDK gyártmányú hordozható cserépkályhát. Hogy miért?

Mer valahogy sejtettük. Ne tart minden örökké.

Címlapfotó: A Nagykörút és Rákóczi út sarkán lévő házba szállítják a tüzelőt (Fotó: MTI/Fényes Tamás, 1968)

Budapesti közélet Hangosabban, hogy más is hallja

  • Drasztikusan csökken az orvosi ügyeletek száma Budapesten
    by Budapest on 2024.07.23. at 13:05

    A Népszava birtokába jutott információk szerint, drasztikus ellátási reform jön, egyharmadával csökken a fővárosi orvosi ügyeletek száma, ami érinti a kerületünket is. A mostani 23 helyett októbertől Budapesten 13 felnőtt A Drasztikusan csökken az orvosi ügyeletek száma Budapesten bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

  • Mától változik a 28-as, a 28A, a 37-es és a 37A villamosok közlekedése
    by Budapest on 2024.07.20. at 17:12

    Változik a 28-as, a 28A, a 37-es és a 37A villamosok közlekedése szombattól, mivel megkezdődik a Maglódi úton a Kocka utcai és a Kada utcai útátjáróban a villamospálya karbantartása.     Augusztus 4-ig a A Mától változik a 28-as, a 28A, a 37-es és a 37A villamosok közlekedése bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

  • Acél oszlopot is kidöntött a karambolozó autó – videóval
    by Budapest on 2024.07.15. at 05:03

    Összeütközött két személyautó szombat hajnalban Budapest tizennyolcadik kerületében, a Csévéző utca és a Gyömrői út kereszteződésében – tájékoztatta portálunkat a Katasztrófavédelem Az ütközés következtében egy fa és egy acél oszlopot A Acél oszlopot is kidöntött a karambolozó autó – videóval bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

  • Niedermüller Péter – a kormány ködösít
    by Budapest on 2024.07.14. at 14:40

    Még május 15-én egy kormányhatározattal utasította Orbán Viktor két miniszterét, hogy vizsgálják meg egy új rendőrőrs létesítésének és megfelelő számú rendőr biztosításának lehetőségét Belső-Erzsébetvárosban.  Mi egyből felajánlottuk a segítségünket, de A Niedermüller Péter – a kormány ködösít bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

  • Nemzetközi kongresszus az MVM Dome-ban és a Groupama Arénában
    by Budapest on 2024.07.07. at 14:02

    20 országból érkeztek küldöttek az MVM Dome-ban és a Groupama Arénában párhuzamosan megrendezett nemzetközi kongresszusra. Jehova Tanúi 2024. július 5–7. között megtartott bibliai oktatási programján 24 793 vettek részt, köztük A Nemzetközi kongresszus az MVM Dome-ban és a Groupama Arénában bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .