Beethoven Budán 2017 Fesztivál


Megkezdõdött a Beethoven Budán Fesztivál, amelyen vasárnapig hét koncert várja a közönséget a budai Várban.

A fesztivál immár 18 éve eleveníti fel Ludwig van Beethoven magyar kötõdéseit, zenei életmûvének azon állomásait, amelyekre megtermékenyítõ hatással volt a korabeli magyar világ – hangsúlyozta Szeneczey Balázs, Budapest fõpolgármester-helyettese a megnyitón.
Emlékeztetett: a Budavári Önkormányzat 2000-ben, az emlékezetes Beethoven-koncert 200. évfordulóján döntött úgy, hogy évrõl évre emlékhangversennyel idézi fel minden idõk legismertebb zeneszerzõjének mûvészetét, és ezzel Budapestet jelentõs programsorozattal gazdagítja. Hozzátette: a budai Vár történelmi helyszínei méltó hátteret adnak a zeneszerzõ mûveinek, így egyebek mellett a Mátyás-templom, a Várkert Bazár, a Hillebrand-terem és az MTA Zenetudományi Intézet.
A fõpolgármester-helyettes kiemelte: Beethoven életmûvét a humanizmus és a felvilágosodás eszméje hatotta át, mûveiben a zene kifejezõerejét maximumra fokozta a hagyományos keretek szétfeszítésével.
A nyitókoncerten Záborszky Katariina hegedûmûvész, a Budavári Önkormányzat által meghirdetett kadenciaverseny gyõztese is bemutatkozhatott. A Finnországban élõ hegedûmûvész a hangverseny elõtt vette át az elsõ helyezettnek járó 3000 euró díjat Nagy Gábor Tamástól, Budavár polgármesterétõl.
A mûsorban elhangzott Beethoven D-dúr hegedûversenye és Beethoven – egészében ritkán hallható – István király címû mûve a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Purcell kórus elõadásában, Hollerung Gábor vezényletével.
Érdi Tamás csütörtöki zongoraestjén Beethoven cisz-moll „Holdfény” szonátája és d-moll „Vihar” szonátája, Liszt Ferenc Sposalizio, Velence és Nápoly, valamint I. Mephisto keringõ címû darabjai szólalnak meg a Hillebrand teremben.
Kelemen Barnabás, Maxim Rysanov és Kokas Dóra vonóstriója Bach Goldberg-variációinak átiratát adják elõ pénteken Beethoven G-dúr trió, valamint Beethoven Esz-dúr duett brácsára és csellóra címû mûvei mellett a Hillebrand teremben. A Várkert Bazár ad otthont pénteken a Juhász Gábor Trió koncertjének, amelyen Beethoven inspirálta kompozíciók hangoznak el Tálas Áron (zongora) közremûködésével.
Beethoven és Schubert dalainak világába Kolonits Klára szoprán és Ránki Fülöp zongoramûvész kalauzolja el a közönséget szombaton az MTA Zenetudományi Intézetben. Beethoven I. (C-dúr) szimfóniája és II. (D-dúr) szimfónia hangzik el korhû hangszereken az Orfeo Kamarazenekar hangversenyén Vashegyi György vezényletével szombaton a Hillebrand-teremben.
Az 1800. május 7-i Beethoven-koncert évfordulójának emlékhangversenyén különleges õsbemutatót rendeznek. Beethoven IX. szimfóniája – amelynek eredeti, 1824. évi õsbemutatója szintén éppen május 7-re esett – Szabó Balázs orgonamûvész két orgonára és kórusra megálmodott átiratában csendül fel vasárnap a Mátyás-templomban. Közremûködik Fassang László és Szabó Balázs (orgona), Kolonits Klára szoprán, Kun Ágnes Anna mezzoszoprán, Horváth István tenor, Kovács István basszus, valamint a Nemzeti Énekkar Antal Mátyás vezényletével. A koncert társrendezõje a Filharmónia Magyarország.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .