Én emlékszem


Olajos padló, olajkályha, de megvan még előtte a szenes kályha nyújtotta meleg érzete. Iskola. 1969.

Cserépkályha a szobában, amiből az elején egy volt. Meg egy konyha. Aztán jött még egy szoba kis szoba és egy kis fürdőszoba, cserépkályha a helyiségek között.

Nagyapám, mikor az olaj olcsó volt beszereltetett egy olajégős berendezést a cserépkályhába. Aztán 74 után, mikor elment, lebontottuk, de cserépkályha újra lett építve. A szenes hozta a szenet, apám arra figyelt le ne húzzon 2-3 kosárral, ott állt és minden kosárnál ledobott egy széndarabot a földre, a végén összeszámolta.

Persze így is kevesebb került le a platóról a sufniba. Aztán jött a gáz. Olcsó volt, tiszta volt, és kényelmes. Konvektorok amik ugye az utcát is fűtötték, de jó volt.

Vidéken okosak voltak az emberek, szerencsére, nekünk is megvolt/van a saját eszünk, nem dobtuk ki, nem bontottuk le, sőt, szinte mindig volt fa a sufniban, vagy a garázsba, mint most is. Nem dobtuk ki a sparheltot, az NDK gyártmányú hordozható cserépkályhát. Hogy miért?

Mer valahogy sejtettük. Ne tart minden örökké.

Címlapfotó: A Nagykörút és Rákóczi út sarkán lévő házba szállítják a tüzelőt (Fotó: MTI/Fényes Tamás, 1968)

Budapesti közélet Hangosabban, hogy más is hallja

  • Az „illetékes elvtárs” nem kívánatos személy lett Ócsán
    by Budapest on 2024.04.19. at 07:20

    Szárnyas Hangya Koltai Róbert Jászai Mari-díjas érdemes művész rendező, filmrendező Halhatatlanok Társulatának Örökös tagja nem kívánatos személy lett Ócsán. Ócsán lett volna fellépése, de a helyi kiskirály a település polgármestere A Az „illetékes elvtárs” nem kívánatos személy lett Ócsán bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

  • Ez már súrolja az normalitás határát
    by Budapest on 2024.04.17. at 12:15

    Reklámfogáskét egy cég úgy döntött, hogy két millió forintot szór szét az irodaépületük tetejéről, egy előre meghirdetett eseményen. Meg is lett az eredménye. A környéken okozott kár többe van, mint A Ez már súrolja az normalitás határát bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

  • Feszült légkör tanulságos „vita”
    by Budapest on 2024.04.16. at 18:57

    Az ATV Voks 2024 vendége volt ma kerületünk jelenlegi polgármestere és fideszes kihívója. A várt hozzáállás volt látható a kormány részéről támogatott kihívótól. A Feszült légkör tanulságos „vita” bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

  • Tovább folyik az adok-kapok
    by Budapest on 2024.04.16. at 07:13

    Tegnap az Egyenes beszéd vendége volt Tarlós István volt főpolgármester és Vitézy Dávid vádjaira reagált a műsorban. Vitézy Dávid kontrareagált Tarlós megállapításaira, de erre lehetősége lesz most pénteken is az A Tovább folyik az adok-kapok bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

  • Házikedvenceink veszélyben?
    by Budapest on 2024.04.13. at 06:10

    Hol található a kullancsok jellemző élőhelye? A kullancsok életmódjukból adódóan a nyirkos, növényzettel sűrűn benőtt területeket kedvelik. A hiedelmekkel ellentétben nem a fákról vetődnek ránk, hanem az aljnövényzetben megbújva várják A Házikedvenceink veszélyben? bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .