V. Naszályi Márta – Orbán-kormány „bántalmazó kormány”

Az az áprilisi választás tétje, kiteljesedik-e az autoriter rendszer Magyarországon, vagy a magyarok képesek lesznek újra létrehozni a demokráciát – jelentette ki Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke kedden, pártja budapesti nőnapi rendezvényén. V. Naszályi Márta, az ellenzéki pártok nőügyi munkacsoportjának vezetője úgy értékelt, az Orbán-kormány „bántalmazó kormány”.

    Kunhalmi Ágnes az MSZP nőtagozatának a Facebookon közvetített díjátadóján    arról beszélt, hogy rejtett diszkrimináció sújtja a nőket a gazdaságban és a politikában is.
    Vannak pártok, amelyek ezt felismerve, tesznek azért, hogy a soraikban a nőkből is vezetők lehessenek, de vannak olyan nők, akiket férfiak neveznek ki – tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy március 10-én választja meg az Országgyűlés az új köztársasági elnököt.
    A kormánypártok köztársaságielnök-jelöltje, Novák Katalin volt családügyi miniszter kapcsán problémaként beszélt arról, hogy a leendő köztársasági elnök támogatja azt a kormányt, amely nem tesz meg mindent a családon belüli erőszak visszaszorításáért.
    Elmondta, Novák Katalin családügyi miniszterként azt hangoztatta, a nőknek nem kell versenyeznie, miközben ő többszörösen is versenyt fut a férfi politikusokkal, hiszen a Fidesz alelnöke, miniszter volt, most pedig várhatóan köztársasági elnök lesz.
    Szerinte nagy hibája a Fidesznek, hogy az alkotmányba írja, milyen családmodellt szeretne, hogyan éljen, dolgozzon, hány gyereket szüljön a magyar nő. De a fideszesek saját magukra nézve ezt a modellt már nem tekintik kötelezőnek – közölte.
    Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke elmondta, hogy az ellenzéki pártok közös választási programjának jelentős része szociáldemokrata.
    A programból kiemelte, hogy a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség oktatását az iskolai programok szerves részévé teszik, törekedni fognak a nők érdemi részvételére a politikai döntéshozatalban.
    Egyenlő munkáért egyenlő bér jár nőknek és férfiaknak. A legmagasabb törvényi szinten rögzítik a munkaerőpiaci diszkrimináció tilalmát, és betartása érdekében kialakítják az együttműködés, a figyelmeztetés, a megszégyenítés politikáját, amely arra kényszeríti a jóhírükre kényes cégeket, hogy ne fizessenek kevesebbet a nőknek – ismertette.
    A társelnök szólt a távmunka ösztönzéséről, az otthonápolás munkaviszonyként történő elismeréséről, azt ígérte, megőrzik a nők negyvenév jogosultsági időhöz kötött korkedvezményes nyugdíját.     
    Az ellenzék határozottan fellépne a nők, a gyerekek bántalmazása, szexuális kizsákmányolás ellen – mondta.    
    V. Naszályi Márta (Párbeszéd), az I. kerület polgármestere úgy fogalmazott: az Orbán-kormány egy bántalmazó kormány.
    Úgy viselkedik a nőkkel és az egész tárdalommal, ahogy egy bántalmazó férfi szokott bánni a párjával és a gyerekeivel: megszégyeníti, elzárja a lehetőségektől és a cselekvési szabadságuktól őket.
    Közölte, a Fidesz az elmúlt 12 évben olyan társadalmat alakított ki, amelyben „minden ember, különösen minden nő úgy érezheti magát, mint akin erőszakot tesznek, a körülállók bámulják és nem kap segítséget”.
    V. Naszályi Márta „kivételt erősítő szabályként” beszélt a vezető beosztású politikusnőkről. Szerinte rájuk hivatkozva nyomják el nők százezreit, nem ratifikálnak olyan törvényeket, amelyek megvédenék azokat a nőket, akik közül minden héten átlagosan egy belehal a bántalmazásba.
    Az ellenzéki pártok nőügyi munkacsoportjának vezetőjeként korszakalkotónak nevezte, hogy a választási programban van nőügyi fejezet, mert szerinte ilyen a rendszerváltás óta nem volt Magyarországon.
    Gurmai Zita, az MSZP Nőtagozatának elnöke azt mondta: dühös, mert Magyarország vezetői „egy szörnyeteget” támogatnak, nem pragmatikus alapon, hanem sokkal mélyebben. Szerinte Orbán Viktor az elmúlt években sokat tett azért, hogy az uniós politika egységét aláássa Oroszországgal szemben.
    Szomorú a mai nőnap, mert „a pokol árnyékában ünnepeljük” – fogalmazott Ukrajna inváziójára utalva.
    Gurmai Zita reményét fejezte ki, hogy 12 év után visszaveszik az országot, és véget vetnek Orbán Viktor uralmának.
    A beszédeket követően Gurmai Zita, Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan átadta a nőtagozat díjait.
    Közéleti díjat kapott Perintfalvi Rita katolikus teológus, a Grazi Egyetem Katolikus Fakultásának tanára, a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének elnöke, Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítója és
Jordán Tamás, a nemzet színésze. A díjat később veszi át Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .