HEGYVIDÉKI DIÁKOK AZ ÓKORI JÁTÉKOKON

Újra fellobbant Hegyvidéken az olimpiai láng, a Csörsz utcai dr. Koltai Jenõ sportközpontban, ahol az immár nyolcadik alkalommal megrendezett Hegyvidéki Olimpián az ókori játékok versenyszámaiban mérték össze tudásukat a kerületi diákok.
Idén minden eddiginél többen vettek részt a programon, a 460 ötödikest egytõl-egyig bajnoknak avatták, míg az év legjobb diáksportolói egy különleges pólóval is gazdagabbak lettek.

A hagyományoknak megfelelõen, az év elején sorsolással kiválasztott hellén városállamok zászlói alatt vonultak fel a Hegyvidéki Olimpián a kerületi iskolák ötödikeseibõl összeállított csapatok, hogy az ókori játékokat idézõ díszletek között elevenítsék fel az évezredes versenyszámokat.
Egy egész tanévet felölelõ programról van szó, ugyanis a gyerekek a sportágak gyakorlása mellett maguk készítették el a korabeli viseletet idézõ ruhájukat és a zászlókat, ahogyan a tanórákon is kiemelten foglalkoztak az ókori görög történelemmel, kultúrával és mûvészetekkel. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy jobban megértsék az olimpia üzenetét: azt, hogy a fair play szellemében versenyezve önmagunk legyõzése a legfontosabb érték.

 

Erre hívta fel a figyelmet Pokorni Zoltán is, aki elmondta, hogy a régi korok emberi közösségei, sokszor erõvel vették el a szomszédjaiktól azokat a javak, amikbõl hiányt szenvedtek. Aztán felismerték, hogy nem kell mindenkinek harcolnia, inkább dõljön el párbajban, ki a jobb, ki az erõsebb. Késõbb a párbaj helyét átvette a sport, aminek szigorú szabályi voltak, aki megszegte ezeket, kiközösítették. Ez az olimpia lényege, ami a legfontosabb próbatétel volt a görögök számára ? emlékeztetett a polgármester, majd arról beszélt, hogy a versengés alkalmat ad a félelmeink, gyávaságunk, lustaságunk, restségünk, egyszóval önmagunk legyõzésére. Ehhez kérték egykor az égiek segítségét a görögök, és erre tanít a Hegyvidéki Olimpiai is, ahol valóban a részvétel, és nem a gyõzelem a fontos ? hangsúlyozta Pokorni Zoltán, egyúttal sok sikert kívánva a gyerekeknek.

 

A köszöntõ után Hristodoulou Konstantinos, a Magyarországi Görögök Önkormányzatának hivatalvezetõje elõadásában, eredeti nyelven elhangzott az ókori olimpiai himnusz és az olimpiai eskü, amiket a diákok magyarul megismételtek. Természetesen az olimpiai lángot is meggyújtották, ezután pedig már a sporté volt a fõszerep: az ókori versenyszámok mintájára 1500 méteres futás, kislabdahajítás, százméteres futás, távolugrás és birkózás szerepelt a programban, amelynek végén mindenki átvehette a bajnokoknak járó kerámia emlékérmet, valamint meghívást kapott az ilyenkor szokásos lakomára.

 

?A Hegyvidéki Olimpiák legnépesebb mezõnye gyûlt idén össze, tíz iskola, 460 diákját küldte el a versenyre, õket kivétel nélkül finom és friss gyümölcsökkel vendégeltük meg, míg a szülõk jóvoltából más finomságok is várták a gyerekeket? ? hívta fel a figyelmet a Hegyvidéki Szabadidõsport Nonprofit Kft-t vezetõ Móczán Mónikától, aki elmondta, hogy ezúttal az iskolák ajánlásai alapján, tizenhárman érdemelték ki a második alkalommal kiosztott Hegyvidék bajnoka pólókat. A Gergely István, Székely Búcsú és Bendek Tibor olimpiai bajnokok aláírásával ellátott ereklyéket a diákolimpián kiválóan szereplõ diákok kaphatták meg.
A díjak átadásában Fonti Krisztina is segédkezett, mint az alpolgármester kifejtette, jó látni a gyerekek lelkesedését, azt, hogy mennyire átérezték a verseny üzenetét. Ez ezért fontos, mert így tudnak igazán tanulni, elraktározni mindazok az az értékeket, amelyeket a Hegyvidéki Olimpián megtapasztalhattak: egymás tiszteletét, a sportszerűséget, a részvétel fontosságát, valamint a siker és a közös teljesítmény örömét.

pokornizoltan.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .