Tájékoztató a parkolási engedélyek kiadásáról


parkolohely2017. január 31. napján lejár a 2016. évre kiadott parkolási engedélyek érvényessége. Alábbi összeállításunkban bemutatjuk, kinek mi a teendõje, hogy 2017-ben is érvényes parkolási engedéllyel rendelkezzen.

Akik 2016-ban rendelkeztek érvényes parkolási engedéllyel és nincs gépjármûadó tartozásuk, azoknak az önkormányzat 2017. évre vonatkozóan automatikusan meghosszabbítja parkolási engedély érvényességét. A méltányossági alapon kiadott kérelmek érvényességének meghosszabbítása nem automatikus, azt ismételten kérvényezni kell az önkormányzattól.

Nem automatikus a meghosszabbítás abban az esetben, ha valaki 2016-ban költözött az I. kerületbe vagy 2016-ban használt gépjármûvet vásárolt. Esetükben ugyanis nem a kerületben történt a gépjármûadó megfizetés, annak ellenõrzésére az Önkormányzat hivatalból nem jogosult. Ezért az érintetteket arra kérik, hogy fáradjanak be az önkormányzat valamelyik ügyfélszolgálati irodájára, ahol személyesen kérelmezhetik a parkolási engedély kiadását. Fontos tudnivaló, hogy a 2017. évre vonatkozó parkolási engedélyek kiadása 2017. január 9-tõl történik.

A Váron kívüli parkolási engedélyek ügyében az Attila út 65. szám alatti, míg a Budai Vár védett övezetében a parkolási engedélyek ügyében a Kapisztrán tér 1. szám alatti Ügyfélszolgálati iroda munkatársai állnak rendelkezésre.

A személyes ügyintézéshez mindenképpen vigyék magukkal:
a személyi azonosító okirataikat (személyi igazolvány és lakcímkártya), a gépjármû forgalmi engedélyét és a gépjármûadó megfizetésének vagy adómentességének igazolását, valamint a 2.000 forintos költségtérítési díjat, melyet a helyszínen bankkártyával fizethetnek meg.

Személyesen kell intézni a munkáltatótól kizárólagos használatba kapott gépjármûre vonatkozó parkolási engedélyeket is. Ebben az esetben a fentiek mellett az ügyintézéshez még szükség lesz: a munkáltatói cégkivonatra, a ?munkáltató” képviseletére jogosult személy aláírási címpéldányára, a gépjármûre vonatkozó használati engedélyre, igazolásra arról, hogy a munkáltatónak nincsen fennálló adótartozása, vagy adómentes, illetve – bérelt, lízingelt gépjármû esetén – a lízingelést, bérletet igazoló dokumentumokra, valamint a 2.000 forintos költségtérítési díjra.

Gazdálkodói és egészségügyi hozzájárulások
A Budai Vár védett övezetére vonatkozóan az egészségügyi parkolási engedélyek kiadása az I. sz. Ügyfélszolgálati Irodán (Kapisztrán tér 1.), a Váron kívüli városrészekre vonatkozóan a gazdálkodói és az egészségügyi parkolási engedélyek kiadása a II. sz. Ügyfélszolgálati Irodánkon (Attila út 65.) történik.

Második autóra vonatkozó szabályok:
Az elõzõ évhez hasonlóan lakásonként a második autóra vonatkozó hozzájárulás kiváltása várakozási díj megfizetéséhez kötött. A hozzájárulás szintén kizárólag személyesen intézhetõ Ügyfélszolgálati Irodákon.

A várakozási övezetekben a várakozási díj kiszámításának alapja a BKV Zrt. egy utazásra érvényes vonaljegy árának megfelelõ összeg (a továbbiakban: BKV), melynek mértéke elõreláthatóan 2017. január 1-tõl változatlanul 350,- Ft marad. A különbözõ díjtételû területeken, a különbözõ jármûfajták után óránként fizetendõ várakozási díj összegét a BKV jegy ára, valamint a területekre a fõvárosi rendeletben megállapított számegységek szorzata adja.

1. díjtételû terület: Budai Vár, a Budai Vár várfalakkal határolt területe, kivéve a Dísz tér, a Szent György utca, a Színház utca, valamint a Palota 6452/1 hrsz-ú ingatlana.

2. díjtételû terület: Csalogány utca, Bem rakpart, Clark Ádám tér, Lánchíd utca, Ybl Miklós tér, Várkert rakpart, Döbrentei tér, Krisztina körút, Széll Kálmán tér, Széna tér által határolt terület, beleértve a határoló utakat és tereket, kivéve a védett övezet, a Dísz tér, a Hunyadi János út (Szabó Ilonka utca és Dísz tér közötti szakasza), a Palota út (Dísz tér és Lovas út közötti szakasza) a Szent György utca és a Színház utca.

3. díjtételû terület: Krisztina körút, Döbrentei tér, Hegyalja út, Alsóhegy utca, Avar utca, Gyõri út, Márvány utca, Alkotás utca által határolt terület, beleértve – a Krisztina körút és a Döbrentei tér – a határoló utakat és tereket.

A második autó költsége az 1. díjtételû területen:
131.250,- Ft.

A második autó költsége a 2. díjtételû területen:
109.375,- Ft.

A második autó költsége a 3. díjtételû területen:
87.500,- Ft.

A parkolási engedélyekkel kapcsolatosan további részletes információért forduljanak ügyfélszolgálati irodák munkatársaihoz az alábbi elérhetõségeken:

Kapisztrán téri ügyfélszolgálati iroda telefonszámai: 458-3025, 458-3030

Attila úti ügyfélszolgálati iroda telefonszámai: 225-7276, 225-7277

E-mail: ugyfelszolgalat@budavar.hu

No meg ez is érdekes lehet

Megújul a kutyafuttató a Szeder lépcsőnélfebruár 8, 2024
Önkormányzati hírek
Egy az egyben – Bemutatkozik az Egészségügyi szolgálatjanuár 18, 2024
Önkormányzati hírek
Újrainduljanuár 2, 2024
Közélet
Zöldsáv-felújítást kapott karácsonyra a Tábor utcadecember 22, 2023
Önkormányzati hírek
Az adventi időszak utolsó koncertjedecember 22, 2023
Programok
Igazgatási szünet a polgármesteri hivatalbandecember 22, 2023
Önkormányzati hírek
Átadták A Budavárért emlékérmet és a Tóth Árpád Műfordí...október 1, 2023
Kultúra
Megkezdődött az idei kertészeti szezon a Kuny Domokos u...március 20, 2023
Önkormányzati hírek
A fiatalok a jövő – Vendégeink a kerületi Diákönkormány...február 20, 2023
Önkormányzati hírek
Budavár ostromára emlékezik meg a Budavári önkormányzatfebruár 7, 2023
Önkormányzati hírek
Budavár - Változás a buszok behajtási rendjébendecember 5, 2022
Közlekedés
Home Office az Önkormányzatnálnovember 8, 2022
Önkormányzati hírek
Tervezzük együtt a Vérmezőt!szeptember 29, 2022
Önkormányzati hírek
Kedves Kerületiek!szeptember 15, 2022
Önkormányzati hírek
Iskolakezdési támogatás 2022/23augusztus 28, 2022
Önkormányzati hírek
BUDAVÁR DÍSZPOLGÁRA:TARDY LÁSZLÓ – A MÁTYÁS-TEMPLOM KÁN...június 3, 2022
Kultúra
Megemlékezés a kerületbenmárcius 13, 2022
Önkormányzati hírek
Ne dobja ki veszélyes hulladékát! Hozza el október else...szeptember 24, 2021
Önkormányzati hírek
Újra fizetős lett a Halászbástya felső szintjeszeptember 11, 2021
Önkormányzati hírek
Gratulálunk és köszönjük az egész kerület nevében!június 24, 2021
Önkormányzati hírek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .