Egyéb kategória

Olcsón bérelt lakásáért aggódik most ismét sok budavári lakos

Meg szeretnéd osztani?
“Rettegnek a budai Várban élõ lakásbérlõk. Attól tartanak, hogy a várnegyedben zajló kormányzati beruházások következményeként az I. kerületi önkormányzat hamarosan kiteszi a szûrüket bérleményeikbõl. Attól félnek, hogy határozatlan idejû szerzõdésük ellenére lakásaikat rövid úton átjátszhatják olyan kormánytisztviselõknek, akik leendõ munkahelyükhöz közel akarnak szolgálati lakáshoz jutni” – írja a 168óra.
A lap megkérdezte az önkormányzatot is, amely szerint a bérlõk aggodalma alaptalan.
Egy volt lemezlovas, klubtulajdonos és rádiós, Perjés Zoltán nem hisz az önkormányzatnak és civil összefogást szervez a bérlemények megtartásának érdekében.
“Ha nem fogunk össze, egyenként fognak levadászni minket. Úgyhogy el is döntöttem, személyesen keresem fel a Várban élõ összes lakótársamat, és arra buzdítom õket, hozzunk létre egy civil csapatot. Csak egységesen fellépve akadályozhatjuk meg, hogy az itt élõk feje fölül eladják az önkormányzati lakásokat” ? mondta a 168órának.
A Várban mintegy 90, mûemléki védelem alatt álló épületben 770 lakás van az önkormányzat tulajdonában. 90 százalékukat a bennük élõk határozatlan idejû szerzõdéssel bérlik, és mivel a bérleti jog örökölhetõ, a köznyelv ezeket ?örökbérleményeknek?nevezi. A bérleti díjak pedig messze elmaradnak a piaci áraktól, egy 80 négyzetméteres önkormányzati lakás akár már havi 30 ezer forintért is bérbe vehetõ.
Egy 2013-as törvénymódosítás következtében azoknak a bérlõknek, akiknek az önkormányzattól bérelt lakásuk beleesik egy kiemelt kormányzati beruházás hatósugarába, megszûnik a bérleti szerzõdésük, a lakóknak pedig ? kártalanítás vagy cserelakás felajánlásával ? menniük kell. A budaváriak már három évvel ezelõtt is attól tartottak, hogy ez a jogszabályváltozás elsõsorban a várnegyed átalakításával összefüggésben született meg. Aláírás-gyûjtési akciót is indítottak a módosítás ellen, de mire összegyûlt volna a kellõ számú szignó, már kihirdették az új törvényt.
“Hosszú évekig felénk sem nézett az önkormányzat, de tavaly felmérték az összes bérlakás állapotát, nemrég pedig a pincéket is ellenõrizték. Ilyesmit akkor szokás csinálni, ha változtatásokat készítenek elõ, az pedig bajt jelent. Vagy ki akarnak tenni minket, vagy annyira felemelik a bérleti díjat, hogy azt már nem leszünk képesek fizetni” – nyilatkozta a 168órának egy neve titokban tartását kérõ itt lakó.
Forrás: 168ora.hu/ittlakunk.hu
  • 57
  •  
  •  
  •  
Érdekel minket az ön véleménye is
Térkő munkák Budapest